Produkty zbożowe

W pierwszej i drugiej fazie diety Dukana produkty zbożowe znajdują się na liście produktów zakazanych, natomiast w trzeciej fazie zaleca się wprowadzenie ich do swojego jadłospisu. Należy jednak zwrócić uwagę na to, że kategoria produkty zbożowe nie obejmuje otrębów owsianych, które stanowią jeden z najważniejszych produktów w diecie Dukana, począwszy od pierwszej fazy.

W przeciwieństwie do płatków owsianych, otręby są wytwarzane nie z samego środka ziarna, ale z jego otoczki. Są bogate w błonnik pokarmowy. Na 100 gram otrębów przypada aż 17,8 grama błonnika. Dostarczają również dużą porcję witamin i składników mineralnych. Spożywanie otrębów ogranicza ryzyko chorób przewodu pokarmowego i zaparć. Dają one uczucie sytości, ponieważ pod wpływem wody zwiększają objętość w żołądku ponad 25 razy. W pierwszej fazie zaleca się spożywanie dziennie przynajmniej 1,5 łyżek otrębów, w drugiej 2 łyżek, a w trzeciej 2,5. W ostatniej fazie dzienna dawka otrębów to 4 łyżki. Ważną zaletą otrębów jest fakt, że można dodawać je do wielu innych produktów spożywczych.