Przyprawy

W diecie Dukana stosowanie przypraw jest nie tylko dopuszczalne, ale i zalecane. Jak wiadomo, usprawniają one metabolizm, a zatem mogą ułatwić redukcję tkanki tłuszczowej. Nie oznacza to jednak, że dieta proteinowa dopuszcza stosowanie wszystkich przypraw bez żadnych ograniczeń.

Z jadłospisu należy wyeliminować majonez, ketchup i musztardę, które wprawdzie nie są typowymi przyprawami, ale często są tak traktowane. Należy zachować umiar w przypadku soli, sezamu, sosu winegret i oleju parafinowego. Na szczęście lista dozwolonych przypraw jest znacznie obszerniejsza. Znajdują się na niej przede wszystkim zioła, takie jak bazylia, estragon, kminek, kardamon, kolendra, kurkuma, mięta, rozmaryn i szafran. Do poprawy smaku potraw można wykorzystać także chrzan, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, ostrą paprykę, pieprz, suszoną i świeżą cebulę, algi morskie oraz wanilię.

Dieta Dukana dopuszcza także stosowanie beztłuszczowych kostek rosołowych, które można zakupić przede wszystkim w sklepach z żywnością ekologiczną.