Sos winegret

Sos winegret wywodzi się z Francji, jednak obecnie jest wykorzystywany jako dodatek do potraw na całym świecie. Osoby stosujące dietę Dukana nie muszą z niego rezygnować, ponieważ istnieje specjalna wersja tego sosu, którą opracował sam doktor Pierre Dukan.

Skład sosu winegret według receptury Dukana jest podobny jak wersji tradycyjnej. W gotowym produkcje znajduje się olej parafinowy, woda gazowana, musztarda oraz ocet winny. Składniki nie są jednak dobierane przypadkowo. W sklepach ekologicznych można nabyć sos winegret z octem balsamicznym albo z Xeres, o niskiej zawartości karmelu. Taki ocet jest bowiem najbardziej odpowiedni dla osób, które stosują dietę proteinową Dukana. Dobry sos winegret Dukana zawiera wyłącznie ekologiczne i bezpieczne dla zdrowia składniki, w starannie dobranych proporcjach. Co bardzo ważne, taki sos smakuje dokładnie tak samo jak tradycyjny sos winegret. Jest doskonałym dodatkiem do wielu domowych potraw, a w szczególności do zimnych sałatek, które dzięki niemu będą smakować jeszcze lepiej.

olive-oil-968657_1920